selamat menjamu minda...

Tuesday, May 26, 2009

Chapter 10

Free Image Hosting
"wah.. cantiknya dia.. kenapalah aku tak secantik dia.." Emm.. mengapa mesti nak jadi cantik? haha.. soalan yang baik! soalan yang baik akan memberikan jawapan yang yang akan membuatkan kita akan lebih berfikir.. jawapan kepada soalan tadi adalah.. siapa yang tak nak jadi cantik? haha.. siapa? orang gila saja yang tak nak.. memang kita perlu nampak cantik, namun janganlah sampai melebihi batas fikiran dalam mengejar kecantikan.. maksudnya sampai menyusahkan sendiri, menyakitkan diri dan yang paling penting menyimpang dari ajaran agama..
kadang-kadang insan lupa bahawa mereka telah memahami kecantikan itu dari luar padahal hakikat sebenarnya kecantikan itu adalah dari dalam..(macam selalu dengar jer kan) sebenarnya tak usahlah dikejarkan kecantikan yang di luar itu kerana di dalam diri kamu telah dizahirkan bersama kecantikan yang hanya menunggu masa untuk kamu serlahkan.. seperti.. dia nampak cantik kerana budi bahasanya.. dia nampak cantik kerana kepandaiannya.. dia nampak cantik kerana gurauannya.. ah.. cukuplah tu nanti ada yang membangga diri.. haha.. nanti kita sambung lagi.. salam dunia..
Untuk muslimin dan muslimah..
Yang penting adalah..
1.kecantikan Jiwa (jamâl al-Rûh)
2.kecantikan Akal (jamâl al-’Aql).
3.kecantikan diri (jamâl al-Nafs)
Rasululah saw bersabda: ''Ketahuilah di dalam tubuh itu ada segumpal daging. Bila ia baik, maka baik pulalah seluruh perbuatannya. Dan, apabila ia rusak, maka rusak pulalah seluruh perbuatannya. Ketahuilah itu adalah hati.'' (HR Bukhari dan Muslim).
P/S: terbuktilah kecantikan dari dalam itu lebih penting.. hahaha

No comments:

Post a Comment