selamat menjamu minda...

Friday, March 20, 2009

Intermission..




ingin sahajaku meniup kata nahu..
menyeru kepada roh mereka yang layu..
kembali perjuangkan khazanah yang dulu.
yang kita simpan hingga beranakkan debu..
dan kita kunci mati di dalam peti..
dan kita simpan terus dalam hati..
tak pernah ambil peduli..
tak pernah mengerti..
akan nilainya satu hari nanti..

ingin sahaja aku meneriak kata kesat...
biar mereka marah biar mereka berdebat..
biar mereka sedar siapa jebat..
siapa pertualang yang mengundang musibat..
yang menjual khazanah negara kepada barat..
hanya kerna ingin sedarjat..
sedarjat apa kalau jatinya tak kelibat..

ingin sahaja aku berhenti kerna letih..
tak sanggup mendengar khazanah itu merintih..
ia menangis dan merayu agar diraih..
tapi..
kita masih punya waktu..
kita masih punya ilmu..
kita masih ada jalan..
kita masih ada harapan..
kerana ini khazanah kita..
walaupun tak berharga di mata..

ingin sahaja ku menjadi nelayan..
nelayan bahasa di tengah lautan..
lautan ilmu di dasarnya pemikiran..
sesekali ombak memukul sampan..
sampan yang penuh dengan tangkapan..
hasil berlayar di lautan gelora..
akan ku tayangkan pada mereka..
pada dunia..
nilai khazanah kita..
bahasa kita..

P/S: umpanan ilhamku adalah dari,
Suara dari dinding ( A.Samad.Said)
Tongkat Bangsa (Lintang)

5 comments:

  1. biar perjuangan tak sempurna..
    yang penting kita punya usaha..
    dari duduk diam berpeluk tubuh..
    orang cina keling datang sini berabad-berabad
    dah, tak pernah pun dia orang nak belajar matematik dengan sains dalam bahasa melayu nkat sekolah dia orang..padahal dia orang duduk dekat tanah melayu.. kite pulak yang terhegeh-hegeh nak pegi jilat bontot mat saleh.. mak bapak dia orang bagi makan pakai bahasa mat saleh kot..
    bukan apa, kita kene paham, intonasi, sebutan sukukata, lenggok bahasa tu datang dari dalam, cine cakap mnyembur air liur, keling cakap berbelit lidah kenapa??? itu lah dinamakan pengaruh sosial,budaya,benua.. orangkita ni, lebih ingris dari ingris.. lebih amerika dari amerika..

    ReplyDelete
  2. aku setuju comrad!..
    bg aku, alasan utama matematik dn sain di bhs inggeris adlh sbbnya bila di universitas nanti semuanya bhs ingggeris,
    tp sebenarnya kita harus perbaiki skop pembelajaran bhs ingeris, bila bhs inggeris kita ok, kita ke mana2 pn kta dah boleh pegang.. tak kira di universitas dlm negara @ luar..

    ReplyDelete
  3. nak study kat jepun, blaja bahasa jepun dulu..
    nak study kat german, kene study german jugak..
    ilie tu bengap BI jgak kat sini, boley plak idup kat UK tu.. tak mati pon.. alasan je sume tu..

    ReplyDelete
  4. so comrad ape pandangan kamu,1st, kalau org luar nk stdy di m'sia, adakah die kene belajar bhs melayu?
    2nd, yang mane spttnya kite lebih utamakan memahirkan BI dlm bilik darjah atau luar bilik darjah..?

    ReplyDelete
  5. 1st.. diorg xbljr pun bhse melayu, pkai BI je.. patut la kot kite wat mcm tu, sbab kite ni blum la same level ngan jepang tu, nk demand lebey2 kan..hehehe..
    2nd.. ntah le, spatutnye kat mane2 patut.. cume jgn dlm kite nak memahirkan BI kite lupe nk martabatkan bahase sndiri.. PPSMI tu pun 4% je hasilnye, klau bndingkn dgn modal, tak berbaloi langsung.. masalahnye senario kat mlaysia, buat ape2 akta, undang2 sume tu utk tender@kroni je..
    diorg ni mslahnye..

    ReplyDelete